logo

DiStory

 CUR-DiStory-top-pic-beograd

Projekat „diStory” je jedinstvena međunarodna digitalna platforma koja uz pomoć novih tehnologija objedinjuje interpretaciju i promociju kulturnog nasleđa u malim gradovima sa bogatim kulrurnim i istorijskim nasleđem.

Video sa linka:

Kao dobar primer malog grada u Srbiji koji ima bogatu istoriju, odabrali smo opštinu Topolu. Oplenac i Topola predstavljaju važne spomenike kulturnog i istorijskog nasleđa Srbije koje preko međunarodnog projekta promovišemo u evropskim okvirima.

CUR-beograd-DiStory-karadjordjeva-crkva-Dragan-Bosnic-medium

Opština Radovljica nalazi se na severozapadu Slovenije, na samoj granici sa Austrijom. Nalazi se usred alpskog planinskog masiva. Severnim delom opštine pružaju se Karavanke, a južnim Julijski Alpi. U sredini se nalazi omanja dolina, gde se Sava Dolinka i Sava Bohinjka spajaju u reku Savu.

CUR-Beograd-DiStory-Radovljica-medium

Grad Fermo nalazi se u središnjem delu Italije, blizu zapadne obale Jadrana. Grad se nalazi u brdskoj oblasti poznatoj po vinogradrstvu, iznad koje se ka zapadu izdižu središnji Apenini. Položaj grada je nesvakidašnji – staroj jezgro grada smestilo se na vrhu brda, od koga se pružaju veoma strme ulice ka gradskom obodu na sve strane.

CUR-Beograd-DiStory-Fermo

Kroz niz međunarodnih radionica i hakatona projekat će okupiti različite učesnike, koji će istražiti način
na koji se savremenim pristupom, kroz upotrebu digitalnih medija i osmišljavanjem inspirativnih rešenja,
može prezentovati kulturno nasleđe malih gradova sa bogatom istorijom

DiStory-overview-small

Specifičnost projekta je da se na efikasniji način iskoristi veliki potencijal koji nude savremene informacione tehnologije kako bi se poboljšala digitalna atraktivnost kulturnog nasleđa i promovisala interakcija muzeja sa “novom digitalnom publikom”.

CUR-DiStory-Beograd-logo

Date: фебруар 13, 2017