logo

Hack Creative Week

Digitalne priče malih istorijskih gradova

 

Centar za urbani razvoj u saradnji sa Muzejima opštine Radovljica iz Slovenije,  Asocijacijom istorijskih gradova Slovenije i opštinom Fermo iz Italijeu okviru projekta „diSTORY”,podržanog od strane Evropske komisije i programa Kreativna Evropa,organizuje međunarodnu Hakkreativnu nedelju Hack Creative Weekkoja će se održati u Beogradu u periodu od 22. do 24. novembra 2016. godine.

cur-hack-week-baner-1

Cilj Hack Creative Week-a je da se kroz saradnju različitih aktera iz oblasti kulture i digitalnihtehnologija istraže i kreiraju novi načini interpretacije bogatog kulturnog nasleđa malih istorijskih gradova i muzeja Evrope u cilju unapređenja njihove ‘digitalne’ privlačnosti i komunikacije sa novom generacijom publike.

cur-hack-week-baner-2

Mali istorijski gradovi i lokalni muzeji se suočavaju sa mnogobrojnim izazovima uočuvanju i predstavljanju kulturnog nasleđai komunikaciji sa svojom publikom.Nove digitalne tehnologije zahtevaju nove pristupe u interpretaciji koji će im omogućiti da otkriju svoje priče, privuku i komuniciraju sa građanima i posetiocima i na taj način doprinesu očuvanju evropskog nasleđa i održivom razvoju lokalnih zajednica.

Radionica će sefokusirati na predstavljanje postojećih i izgradnju novih, naprednih rešenja koja bi unapredila iskustvo posetilaca, uključila publiku i pospešila iskustvo učenja kroz saradnju. Mešoviti timovi predstavnika delegacija iz Italije, Slovenije i Srbije zajedno sa stručnjacima i studentima iz oblasti muzeologije, digitalnih tehnologija i dizajna, programerima i stručnjacima za širenje publike učestvovaće u kreiranju pilot digitalnih priča malih istorijskih gradova učesnika projekta (Topola, Srbija; Radovljica, Slovenija; Fermo, Italija).Rezulatati radionice poslužiće kao platforma za razvoj ideja, alata i strategija za nove prakse u interpretaciji kulturnog nasleđa.

 

U okviru Hak kreativne nedelje između ostalih govoriće: Tatjana Cvjetićanin, predsednica Balkanske mreže muzeja, Milena Jokanović, Europa Nostra, Dragana Martinović, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Andrija Stojanović, Tačka komunikacije, Direkcija za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, Dr Rozhen K. Mohammed-Amin, autor više radova na temu upotrebe tehnologije proširene stvarnosti u muzejima.

 

 

Radionica je namenjena studentima, inovativnim i radoznalim dizajnerima, programerima, muzejskim stručnjacima, predstavnicima institucija kulture, umetnicima, IT i marketing stručnjacima zainteresovnim da učestvuju u izazovu redefinisanja načinainterpretacije kulturnog nasleđa malog istorijskog grada.Osobe zainteresovane za radionicu su pozvane da se do 17. novembra  prijave na adresudistoryhackathon@gmail.com. Radionica je besplatna. Broj mesta je ograničen.

hack-creative-week-poster-cur